6
Oct

Care este impactul datelor asupra provocarilor cu care ne confruntam zi de zi si cum le folosim pentru o mai buna optimizare?

Traim intr-o era in care totul se schimba foarte rapid, iar volumul de date creste exponential de la un moment la altul. Numarul de accesari al unei aplicatii poate diferi de la o secunda la alta, iar pentru ca utilizatorul sa nu resimta nicio problema de performanta sau sa intampine erori, trebuie prevazute toate schimbarile si actionat corectiv pentru ca ele sa fie prevenite.

“Este dovedit faptul ca situatiile de acest tip ca si multe alte probleme de business pot fi imbunatatite substantial prin decizii bazate pe date folosind tehnologiile Big Data impreuna cu algoritmi de Data Science. Toate aceste procese pot fi automatizate iar deciziile bazate pe rezultatele algoritmilor vor avea un timp de reactie cat mai rapid fara interventie umana.”, spune Mihai Cislariu, Head of Data and Analytics la EPAM Romania

Pe toate acestea le puteti vedea puse in practica in prezentarea lui Mihai “LEVERAGING BIG DATA & DATA SCIENCE ON DECISIONS MAKING FOR INFRASTRUCTURE SCALING AND COST OPTIMIZATION IN STREAMING PLATFORMS” pe data de 13 octombrie la ora 10:40.

Dar cum putem intelege care este adevarata valoare a datelor si care e impactul pe care Big Data il aduce in companii?

Datele sunt singurele instrumente dintr-o companie care ne pot ajuta sa raspundem la orice tip de intrebare, de la vanzare sau productie si pana la reducerea costurilor din companie. Departamentele Business Intelligence (BI) analizeaza datele si ofera o perspectiva in detaliu asupra companiei in toate aspectele si departamentele acesteia. Aici regasim raportarile de profitabilitate, vanzari, productie etc.

In ultima perioada, cantitatea de date cu care lucram si pe care o avem la dispozitie a cunoscut o crestere exponentiala si totodata a generat necesitatea folosirii unor instrumente mai putin traditionale pentru prelucrarea si interpretatea acestora. Aici intra in scena tehnologiile Big Data, fie ca vorbim de tool-uri de ingestie (Ni-Fi, Sqoop etc.) fie ca vorbim de tool-uri de procesare (Spark) sau medii de stocare in care s-au construit data lake-uri massive. Toate acestea contribuie la crearea unui intreg ecosistem care raspunde necesitatilor curente si viitoare.

Care sunt industriile care pot beneficia cel mai mult de Big Data Analysis si ce impact pot cunoaste?

Big Data poate fi folosita in toate domeniile de business existente, de la Oil & Gas pana la e-Commerce. Pentru a aduce beneficii semnificative, in majoritatea cazurilor, tehnologiile sunt folosite pe un front comun alaturi de tool-urile de Data Science. Astfel, prin intermediul acestora pot fi generate previzionari in timp real, gratie instumentelor de AI se poate facilita automatizarea decizionarii, dar si multe alte beneficii complementare.

In EPAM folosim o gama variata de tehnologii de Big Data, aplicabile proiectelor din diferite domenii de business pentru a analiza si procesa informatiile. Cu ajutorul datelor ii sustinem pe clientii nostri sa prospere pe o piata aflata sub presiunea digitalizarii. Tehnologiile moderne schimba regulile jocului, de aceea permitem specialistilor nostri sa se perfectioneze continuu, sa fie la curent cu ultimele tendinte si sa foloseasca cele mai noi tehnologii.

In cadrul practicii de Data, colegii nostri au posibilitatea sa participe la cursuri online, training-uri video si programe de mentorat sau coaching. Totodata, beneficiaza si de un plan de dezvoltare personala, personalizat de catre departamentul de Learning and Development si pot alege dintr-o varietate de proiecte pe cel caruia doresc sa i se alature pentru a se putea dezvolta in propriul stil.

Echipa EPAM Romania este in continua dezvoltare si cautam in mod activ colegi care sa se alature pe pozitiile de Big Data Engineer, Senior Data Analyst, Big Data Delivery Manager, Data Scientist, Data Consultant si Data Solution Architect.

Mai multe detalii despre joburile disponibile in EPAM Romania gasiti pe: Explore Professional Growth Opportunities | EPAM Careers si totodata va invitam sa vizitati standul nostru din cadrul evenimentului Big Data Week Bucharest 2021.   

Leave a Reply